Преглед на револвер Екол Арда - Турция.

gunmanBG

Арда е револвер турско производство. Произвежда се от фирма "Ekol". Револвера не е копие на боен модел. Замисълът е тип Деринджър /много малък; джобен/ револвер. Към днешна дата може да се намери в много малко оръжейни магазини, защото е много нов модел на цена от 40 до 60 лв. Тактико-техническите данни са: калибър - 9/8/6 мм; обща дължина - 101 мм ; дебелина - 28 мм; височина - 79 мм; тегло - 247 гр. ; капацитет - 5 патрона. Предлага се в 5 варианта на покритие: черен и хром: бял, опушен, никел и жълт. Чирените са от пластмаса в два цвята - черно и кафяво.

Комплектовка.

Кутия, книжка, ракетник и ключе.


Общ изглед и видове покритие.

Схема.

Ардата е изработена от цинково-алуминиева сплав. Габаритите и таглото му го причисляват към много малките /ultra compact/оръжия. Основните части са изработени чрез леене, като отливките са отлични, без ръбове, шупли, неравномерностти и т.н. Покритието на този екземпляр бе от т.н. "оксидация"/на практика черна боя/, като качеството е много добро. Кострукцията е добре проектирана и напасната, но има луфтове и хлабини. Основно барабана, който "хлопа". Разстоянието между цевта и барабана е миминално ~ 1 мм, което е добре, но това би изиграло негативна роля при интензивна употреба от натрупания нагар, което надали ще се случи поради предназначението на това оръжие. Цевта е дебела от ~2-4 мм с вътрешна, вкладна, стоманена цев. Вътрешността е гладка без разпръсквач и ограничител. Петлето е със силно изразена форма, осигуряваща отличен захват/предвид УСМ/. Мерни прибори няма, като ролята на меник се изпълнява от канала по дължината на цялата рама. Дръжката е малка, осигуряваща добър захват. Чирените са енегомични и са с произволна накатка. Оста на барабана е с характерна форма осигряваща комфортна работа. Липсва изхвъргач на барабана. Липсва и ключалка за отключване на барабана.

Малък револвер, големи идей! В малките габарити са събрани доста интересни решения: Револвера изпозва пистолетни боеприпаси. Тъй като се произвежда в 6,8 и 9 мм, може би да стреля и с револверни боеприпаси, но 8 мм вариат използва САМО пистолетни. При раздута гилза, няма да е най-приятното занимание: Затова не ползвайте патрони с алуминиеви гилзи! Ударно-спусковият механизъм е единично действащ, като е отлично пректиран и изработен. Предпазният механизъм е от няколко нива. Можете да издърпате петлето на позиция едно /около 2-3 мм назад/, така се получава разединяване от бойната игла и при удър или изпускане върху петлето няма да се получи случаен изстрел. Поради единично действащият УСМ, не е възможен случаен изстрел. Първо трябва да се оптегне петлето, ръчно назад и чак след това може да се възпроизведе изстрел. Превъртането на барабана е точно и плавно без разминавания. Барабанът стои заключен при неутрално положение. Практически можете да заредите различен вид боеприпаси и да предвидите тяхната поредност. Барабана се върти по часовниковата стрелка и се отмята наляво. Петлето не се заключва при отворен барабан. При взведено петле не може да се затвори или отвори барабана. Барабана се отключна и отмята посредством оста си. Оста се издърпва напред и на ляво. По обратния път се прибира барабана - надясно, издърпваме оста, прибираме и отпускаме оста.

Арда изпозва 8 мм холосни и газови патрони. При стрелбите с него : ТУК.

Извод. Това е един отличен газ-сигнален револвер за самоотбрана. Поради тактико-техническите си данни е : направен за всекидневно носене. Като съотношение цена/качество е балансиран. Това е най-добрият джобен револвер за самоотбрана. Плюсове: габарити и тегло, простота на изпълнение и работа. Минуси: не може да стреля с револверни патрони. Обща оценка 6/6.

Други такива модели - няма. На кесеру Мувек /Унгария/ са производство на Екол с друга маркировка.

Тази статия е написана с любезното съдействие на оръжеен магазин "Бункерът" .

:arrow: огледало

bulawog

Хороша машинка!

Gino 702

Пугач, как пугач.

bulawog

Зато компактный 😊

Keltec

Страшный.....

Gino 702

Страшный.....

Азия-с,батенька, азия-с...