Украина: ВР не приняля закон об оружии

LVital

Вроде не приняли. Но проект уже принят за основу.
Что такое пневма - толком так и не расписано, фигурируют только 7,5дж и ни слова о калибре, что есть гут!

Вот весь текст (извиняюсь за полное цитирование, но с сайта Рады текст не открывается, а я брал из Лиги) :

Проект

вноситься народними депутатами Украiни - членами Комiтету з питань законодавчого забезпечення правоохоронноi дiяльностi
В. Мойсиком, О. Бандуркою, М. Маркуш, В. Нечипоруком, С. Сiнченком та iншими

ЗАКОН УКРАiНИ


Про зброю

Цей Закон регулюi правовiдносини, що виникають при обiгу в Украiнi вогнепальноi, пневматичноi, холодноi зброi та бойових припасiв, i спрямований на захист життя та здоров'я громадян, власностi, охорону громадського порядку i громадськоi безпеки, природи i природних ресурсiв, змiцнення мiжнародного спiвробiтництва в боротьбi зi злочиннiстю та незаконним розповсюдженням зброi

Роздiл I. Загальнi положення


Стаття 1. Визначення термiнiв

У цьому Законi спецiальнi термiни вживаються в такому значеннi:

- Пiдприiмства, що мають особливi статутнi завдання, - пiдприiмства, установи та органiзацii, незалежно вiд форм власностi, яким чинним законодавством Украiни дозволено володiння чи користування зброiю для виконання виробничих, охоронних або iнших пов'язаних з обiгом зброi функцiй.

- Зброя - пристроi, прилади i предмети, спецiально виготовленi, конструктивно призначенi i технiчно придатнi для ураження живоi або iншоi цiлi, подачi звукового чи свiтлового сигналу, якi не мають iншого виробничого чи господарсько-побутового призначення.

- Основнi частини зброi - частини зброi, що визначають ii функцiональне призначення i пiдлягають клеймуванню та нумеруванню на виробництвi.

- Вогнепальна зброя - зброя, в якiй снаряд приводиться в рух миттiвим вивiльненням хiмiчноi енергii заряду пороху чи iншоi пальноi сумiшi.

- Стрiлецька вогнепальна зброя - вогнепальна зброя, калiбр ствола якоi не перевищуi 20 мiлiметрiв.

- Нарiзна вогнепальна зброя - вогнепальна зброя, що маi спiральнi нарiзи у направляючiй частинi ствола i призначена, в основному, для кульовоi стрiльби.

- Гладкоствольна вогнепальна зброя - це вид вогнепальноi зброi з гладкими стволами, гладкоствольнi рушницi iз свердловиною "парадокс" iз нарiзами 100 - 140 мм на початку або в кiнцi ствола, гладкоствольнi рушницi iз свердловиною "сюпра".

- Вогнепальна комбiнована зброя - вид зброi, що одночасно поiднуi нарiзнi та гладкi стволи або маi при гладкому каналi ствола нарiзне свердлення бiля дульного зрiзу.

- Бойовi припаси - патрони до нарiзноi вогнепальноi зброi рiзних калiбрiв, а також зарядженi патрони для гладкоствольних мисливських рушниць, патрони, спорядженi гумовими чи аналогiчними за своiми властивостями метальними снарядами несмертельноi дii, iншi пристроi, конструктивно призначенi й технiчно придатнi для пострiлу зi зброi вiдповiдного виду з метою ураження живоi чи iншоi цiлi.

- Пневматична зброя - зброя, призначена для ураження цiлi на вiддалi метальним снарядом (кулею), що приводиться в рух енергiiю стиснутих газiв або повiтря.

- Холодна зброя - зброя, призначена для ураження цiлi шляхом використання лише м'язовоi сили людини або механiчноi енергii;

- Сигнальна зброя - зброя, конструктивно призначена тiльки для подання свiтлових, димових або звукових сигналiв.

- Бойова ручна стрiлецька зброя - зброя, що перебуваi на озброiннi Збройних Сил Украiни та iнших вiйськових формувань i призначена для вирiшення бойових та оперативно-службових завдань з метою забезпечення виконання покладених на них функцiй;

- Службово-штатна зброя. Службово-штатною зброiю вважаiться короткоствольна нарiзна (крiм автоматичноi), довгоствольна нарiзна (крiм автоматичноi), гладкоствольна довгоствольна зброя, нарiзна мисливська, придбана в порядку, встановленому цим Законом та iншими законодавчими актами Украiни, мiнiстерствами, iншими центральними органами державноi влади, пiдприiмствами, установами й органiзацiями незалежно вiд форм власностi, що мають особливi статутнi завдання, для озброiння особового складу охорони, своiх працiвникiв, посадових осiб, яким згiдно iз законодавством та видом дiяльностi дозволено користуватися зброiю.

- Цивiльна зброя - зброя, призначена для використання громадянами з метою самооборони, полювання й зайняття спортом.

- Антикварна (iсторична) зброя - зброя попереднiх епох або зброя, знята з виробництва та озброiння Збройних Сил Украiни та iнших вiйськових формувань до якоi не виготовляються бойовi припаси, ii сучаснi реплiки (ново роби) якi використовуються для колекцiонування та експонування.

- Музейна зброя - зброя, яка маi художнi, iсторичне, наукове, культурне значення i належить до державноi частини Музейного фонду Украiни.

- Газова зброя - вид ствольноi зброi (пiстолети i револьвери калiбром до 12 мм), призначеноi для тимчасового ураження живоi цiлi на обмеженiй вiдстанi або площi речовинами сльозоточивоi та подразнюючоi дii.

- Несанкцiонована зброя - зброя, яка не вiдповiдаi встановленим стандартам та технiчним умовам заводiв чи фiрм виробникiв i може бути цiлком саморобною, переробленою iз стандартноi зброi або виготовленою з виробiв, якi ранiше не були вогнепальною зброiю.

- Промислове виробництво зброi - законне виготовлення зброi спецiальними пiдприiмствами i фiрмами - виробниками в умовах технiчно оснащеного промислового виробництва з дотриманням вимог державних стандартiв i визначених технiчних умов.

- Кустарне виробництво зброi - виготовлення зброi майстрами - зброярами в умовах законного промислу в кустарних майстернях, яка за своiми характеристиками близька до промисловоi зброi, але за конструкцiiю, розмiрами i зовнiшнiм оформленням не вiдповiдаi жорстким стандартам.

- Несанкцiоноване виробництво зброi - виготовлення зброi особами, якi не займаються законною офiцiйною дiяльнiстю з виготовлення зброi, без дотримання будь - яких стандартiв i технiчних умов цiлком саморобним способом з використанням окремих деталей i частин промисловоi i кустарноi зброi або переробки саморобним шляхом промисловоi чи кустарноi зброi, у якiй замiненi деякi деталi чи вузли, внаслiдок чого вона набула нових характеристик, а також переробки саморобним шляхом виробiв, що не були вогнепальною зброiю.

- Обiг зброi - виробництво, ремонт, реалiзацiя, придбання, користування, носiння, застосування, зберiгання, облiк, вилучення, знищення, колекцiонування, експонування, нагородження, передача, спадкування, дарування, перевезення, експорт, iмпорт, ввезення, транзитне перевезення та вивезення з територii Украiни зброi та ii основних частин.

- Виробництво зброi та боiприпасiв - це винаходження, розробка, виготовлення, зброi, ii основних частин та (або) складання зброi, виготовлення або спорядження боiприпасiв чи виготовлення пiротехнiчних сумiшей до них вiдповiдно до отриманих лiцензiй.

- Реалiзацiя зброi - торгiвля зброiю, основними частинами до неi, бойовими припасами вiдповiдно до отриманих лiцензiй та на пiдставi виданих дозволiв, вiдчуження зброi.

- Ремонт зброi - це лагодження, реставрацiя чи переробка зброi шляхом усунення пошкоджень, замiни, вiдновлення або вiдповiдноi обробки спрацьованих деталей.

- Зберiгання зброi (боiприпасiв) - володiння ними у мiсцi, що не знаходиться безпосередньо при особi.

- Носiння зброi - носiння зарядженоi зброi особою поза мiсцем ii постiйного зберiгання.

- Перевезення (перенесення) зброi та боiприпасiв - транспортування iх як багажу або разом iз собою у станi, що виключаi можливiсть миттiвого застосування зброi.

- Стан, що виключаi можливiсть миттiвого застосування зброi - зброя у розрядженому, розiбраному станi.

- Застосування зброi - здiйснення умисного прицiльного пострiлу або iнший спосiб використання бойових властивостей зброi з метою ураження живоi чи iншоi цiлi, подачi сигналу тощо.

- Сертифiкацiя зброi i бойових припасiв - пiдтвердження уповноваженими державними органами вiдповiдностi тактико-технiчних даних конкретних видiв i типiв зброi, бойових припасiв до неi обов'язковим вимогам нормативно-правових актiв iз стандартизацii.

Мiжвiдомча спецiалiзована експертна комiсiя, що маi певнi завдання - розгляд зразкiв зброi, яка надiйшла вiд органiв внутрiшнiх справ, спадкоiмцiв, пiсля лiквiдацii пiдприiмств, вiд громадян тощо.

Стаття 2. Класифiкацiя зброi

Залежно вiд тактико-технiчних даних, призначення i способу виготовлення вся зброя подiляiться на такi види:

За призначенням

1. Бойова ручна стрiлецька

2. Службово-штатна

3. Цивiльна:

а) мисливська

б) спортивна

в) самооборони

4. Музейна, антикварна (iсторична)

За видом

1. Вогнепальна

2. Холодна

3. Газова

4. Пневматична

За способом виготовлення

1. Промислова

2. Кустарна

3. Несанкцiонована

Зазначена класифiкацiя i загальною i в свою чергу може подiлятися на бiльш дрiбнi види, типи, системи, моделi, зразки зброi (крiм несанкцiонованоi), вказанi в Державному збройовому кадастрi Украiни.

Стаття 3. Державний збройовий кадастр

Державний збройовий кадастр - офiцiйний збiрник систематизованих вiдомостей про зброю i бойовi припаси, обiг яких дозволений на територii Украiни.

Державний збройовий кадастр ведеться уповноваженим Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни органом з метою контролю за дотриманням правил обiгу зброi та забезпечення державних органiв, пiдприiмств, установ, органiзацiй i громадян вiдомостями про належнiсть конкретних зразкiв зброi до окремих видiв зброi, а також результати iх сертифiкацii.

Порядок створення i ведення Державного збройового кадастру встановлюiться Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни.

Державний збройовий кадастр перевидаiться один раз на три роки.

Види зброi та бойових припасiв, якi занесенi до Державного збройового кадастру, не потребують повторних випробувань i сертифiкацii.

У разi вiдповiдностi результатiв випробувань необхiдним вимогам результати заносяться до Державного збройового кадастру не пiзнiше двох тижнiв, з дня iх затвердження.

Уповноважений Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни орган iз сертифiкацii два рази на рiк публiкуi систематизованi вiдомостi про внесення змiн i доповнень до Державного збройового кадастру.

Стаття 4. Сертифiкацiя зброi та бойових припасiв

Обов'язковiй сертифiкацii пiдлягають усi види зброi та бойових припасiв, якi виготовленi в Украiнi вiдповiдно до вимог Державного стандарту Украiни чи ввезенi в Украiну з iнших краiн. Унiкальнi зразки антикварноi (iсторичноi) зброi за визначенням експертiв вносяться до Державного реiстру нацiонального культурного надбання Украiни.

Сертифiкацiя зброi та бойових припасiв проводиться уповноваженим Кабiнетом мiнiстрiв Украiни органом у порядку та вiдповiдно до вимог, установлених чинним законодавством Украiни. Сертифiкацiя зброi та бойових припасiв здiйснюiться за заявками виробникiв чи осiб, що ввозять зброю та бойовi припаси на територiю Украiни з метою ii реалiзацii, протягом тридцяти днiв пiсля подання необхiдних документiв.

Кожний ввезений вид зброi повинен мати сертифiкат тiii краiни, в якiй ця зброя виготовлена. Ввезення зброi та боiприпасiв з iнших краiн для проведення iх сертифiкацii здiйснюiться вiдповiдно до статтi 13 цього Закону.

Орган, якому доручено проведення випробування зброi та боiприпасiв, пiдтверджуi офiцiйним сертифiкатом технiчнi характеристики кожного виду визначеноi зброi.

Реалiзацiя ввезеноi зброi дозволяiться тiльки в тому випадку, якщо всi параметри, наведенi в поданому сертифiкатi, вiдповiдають чинному законодавству Украiни.

Не пiдлягаi додатковiй сертифiкацii вогнепальна зброя, яка ввозиться з краiн - членiв Постiйноi Мiжнародноi Комiсii /ПМК/ Брюсельськоi конвенцii (CIP), якi взаiмно визнають випробувальнi клейма ручноi вогнепальноi та газовоi зброi пiсля випробування на мiцнiсть i гарантують, що зброя вiдповiдаi вимогам безпеки.

Роздiл II. Основи обiгу зброi та боiприпасiв до неi


Стаття 5. Порядок обiгу зброi та бойових припасiв

Порядок обiгу зброi та бойових припасiв встановлюiться i регулюiться цим Законом, iншими законодавчими актами, а також постановами Кабiнету Мiнiстрiв Украiни, iншими нормативно-правовими актами, прийнятими уповноваженими державними органами.

Встановленi правила обiгу зброi поширюються також на ii основнi частини.

Стаття 6. Обмеження обiгу зброi

На територii Украiни забороняiться:

1) обiг зброi та бойових припасiв не внесених до Державного збройового кадастру (крiм несучасноi зброi);

2) конструктивна переробка власником службово-штатноi або цивiльноi зброi та бойових припасiв до неi, пiсля якоi змiнюються iхнi балiстичнi та iншi технiчнi характеристики;

3) обiг несанкцiонованоi зброi, а також вкладних до гладкоствольноi мисливськоi зброi нарiзних стволiв;

4) реалiзацiя поза спецiалiзованими збройовими магазинами будь якоi пневматичноi зброi;

5) обiг зброi, що своiю формою iмiтуi безпечнi предмети;

6) обiг вогнепальноi довгоствольноi гладкоствольноi зброi загальною довжиною менш як 800 мм i довжиною ствола зi ствольною коробкою менш як 500 мм, а також такоi, що маi конструкцiю, яка дозволяi складати або розбирати ii у такий спосiб, що при цьому не втрачаiться здатнiсть здiйснення пострiлу;

7) встановлення на службово-штатнiй та цивiльнiй зброi пристроiв для безшумноi стрiльби i нiчних прицiлiв, якi знаходяться на озброiннi Збройних Сил Украiни та iнших вiйськових формувань;

8) зберiгання та використання за межами спортивних об'iктiв i придбання громадянами вогнепальноi спортивноi нарiзноi зброi, холодноi метальноi зброi, пневматичноi зброi кiнетичною енергiiю 7,5 Дж i бiльше, крiм випадкiв, передбачених чинним законодавством;

9) пересилання зброi, крiм антикварноi зброi та ii реплiк;

10) носiння зброi громадянами пiд час проведення масових публiчних заходiв;

11) носiння з метою особистого захисту холодноi i вогнепальноi довгоствольноi зброi, за винятком осiб, яким таке право надане чинним законодавством, крiм антикварноi зброi та ii реплiк;

12) придбання, зберiгання i використання громадянами бойових припасiв до бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi, зi шротовими зарядами до пiстолетiв i револьверiв, а також патронiв, споряджених гумовими чи аналогiчними за своiми властивостями метальними снарядами несмертельноi дii, якi не пройшли вiдповiдноi сертифiкацii;

Забороняiться також без необхiдностi дiставати зброю та публiчно ii демонструвати, передавати зброю iншим особам, якi не i ii власниками не мають права на придбання, зберiгання носiння та використання зброi.

Стаття 7. Виробництво зброi та боiприпасiв, ремонт зброi

Виробництво зброi, ii вузлiв, частин, iх складання, переробка чи ремонт з метою вiдновлення втрачених вражаючих властивостей та бойових припасiв, iх компонентiв, а також реалiзацiя зброi, ii вузлiв i частин, бойових припасiв та iх компонентiв здiйснюються пiдприiмствами, органiзацiями та громадянами на пiдставi лiцензiй, що видаються Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Кожна одиниця зброi повинна пройти сертифiкацiйнi випробування на вiдповiднiсть вимогам безпеки ПМК Брюсельськоi конвенцii з обов'язковим нанесенням вiдповiдних клейм i видачею сертифiката в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни.

Виготовлення, ремонт i реалiзацiя зброi, бойових припасiв без вiдповiдних лiцензiй не допускаiться.

Виробництво, ремонт i реалiзацiя окремих видiв зброi здiйснюються в порядку, встановленому цим Законом та iншими законодавчими актами Украiни.

Спорядженням патронiв до мисливськоi вогнепальноi гладкоствольноi зброi можуть займатися власники такоi зброi для особистого користування за наявностi дозволу на ii зберiгання i носiння.

Бойова ручна стрiлецька зброя та бойовi припаси до неi виготовляються за заявками Збройних Сил Украiни, iнших вiйськових формувань, правоохоронних органiв, а також державних органiв, що здiйснюють постачання такоi зброi iншим державам, на державних пiдприiмствах у порядку, встановленому цим Законом та законодавством Украiни.

Стаття 8. Реалiзацiя вогнепальноi зброi та бойових припасiв до неi

Порядок реалiзацii бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi для Збройних Сил Украiни, iнших вiйськових формувань, правоохоронних органiв, та бойових припасiв до неi визначаiться Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни.

Реалiзацiю службово-штатноi та цивiльноi зброi i бойових припасiв до неi здiйснюють суб'iкти господарювання, якi мають вiдповiдну лiцензiю. Порядок i умови реалiзацii цивiльноi та службово-штатноi зброi визначаються чинним законодавством та iншими нормативно-правовими актами Украiни.

Стаття 9. Суб'iкти, що мають право на придбання зброi

Право на придбання вiдповiдних видiв зброi i бойових припасiв на територii Украiни мають:

- державнi органи;

- пiдприiмства, установи та органiзацii, незалежно вiд форми власностi, для озброiння особового складу охорони, своiх працiвникiв i посадових осiб, яким згiдно iз законодавством та видом дiяльностi дозволено користуватися зброiю (далi - пiдприiмства, установи i органiзацii, що мають особливi статутнi завдання);

- суб'iкти, якi згiдно з чинним законодавством займаються виробництвом, ремонтом, реалiзацiiю зброi та бойових припасiв, утриманням стрiлецьких тирiв, стрiльбищ, мисливських стендiв, та iншi суб'iкти, яким таке право надане чинним законодавством;

- спортивнi та мисливськi органiзацii;

- (юридичнi i фiзичнi особи), музейнi заклади державноi та комунальноi форм власностi, що експонують колекцii зброi, установи культури, якi використовують зброю пiд час теле-, кiнозйомок чи проведення циркових вистав за участю хижих звiрiв;

- громадяни Украiни;

- iноземнi громадяни та iноземнi юридичнi особи в порядку, визначеному цим Законом.

Посадовi особи, якi пiдлягають державному захисту вiдповiдно до законодавства Украiни, мають право отримувати в тимчасове користування службово-штатну зброю в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Стаття 10. Придбання службово - штатноi зброi

Придбання у власнiсть службово-штатноi зброi пiдприiмствами з особливими статутними завданнями здiйснюiться на пiдставi дозволiв, якi видаються уповноваженими Кабiнетом Мiнiстрiв органами строком на шiсть мiсяцiв.

Дозволи на придбання службово-штатноi зброi видаються тiльки тим суб'iктам, якi створили всi необхiднi умови для надiйного зберiгання вогнепальноi зброi та бойових припасiв, стали об'iктом дозвiльноi системи i отримали вiдповiднi лiцензii на право виконання своiх статутних завдань, пов'язаних iз використанням вогнепальноi зброi та бойових припасiв до неi.

Дозвiл на придбання видаiться тiльки на ту кiлькiсть зброi та бойових припасiв, його види i системи, якi передбаченi табельним положенням суб'iкта, його лiцензiiю i нормативними актами, що затвердженi Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни, або уповноваженим ним органом.

Продовження строку дii дозволу на право придбання зброi та боiприпасiв здiйснюють вiдповiднi органи на той строк, який зазначений у дозволi.

Заява на продовження строку дii дозволу подаiться до територiального уповноваженого органу за 10 дiб до закiнчення попереднього строку дii дозволу.

Порядок придбання службово-штатноi зброi та бойових припасiв до неi встановлюiться Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Посадовi особи, якi пiдлягають державному захисту вiдповiдно до законiв Украiни, мають право отримувати в тимчасове вiдповiдальне користування службово-штатну зброю в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни при обов'язковому проходженнi курсiв по користуванню зброiю та боiприпасами до неi.

Стаття 11. Придбання цивiльноi зброi

Громадяни Украiни набувають право на придбання цивiльноi зброi та бойових припасiв до неi за наявностi дозволу на зброю, передбаченого цiiю статтею, що видаiться окремо на кожен з наступних видiв зброi:

- на вогнепальну гладкоствольну мисливську зброю i бойовi припаси до неi, газовi пiстолети i револьвери, патрони до яких зарядженi речовинами сльозоточивоi та дратiвноi дii, пiстолети i револьвери вiтчизняного виробництва для вiдстрiлу патронiв, споряджених гумовими або iншими аналогiчними за своiми властивостями метальними снарядами несмертельноi дii, - громадянам Украiни, якi досягли 18 - рiчного вiку;

- на вогнепальну комбiновану i нарiзну мисливську зброю iз 25 - рiчного вiку.

Дозволи на придбання зброi видаються громадянам термiном на три мiсяцi пiсля проведення з ними вивчення матерiальноi частини зброi, правил поводження з нею та застосування. Органiзацiя такого навчання покладаiться на Мiнiстерство внутрiшнiх справ Украiни.

Для отримання дозволу на придбання зброi громадянин зобов'язаний подати в орган внутрiшнiх справ за мiсцем проживання заяву за встановленою формою, довiдку (висновок) медичного закладу про те, що за станом здоров'я вiн може володiти зброiю, довiдку про проходження навчання, а також документи, якi посвiдчують особу громадянина та пiдтверджують оплату послуг щодо видачi дозволу.

Придбання i зберiгання громадянами холодноi зброi, обiг якоi не заборонений цим Законом, вiдповiдного дозволу не потребуi.

Стаття 12. Придбання, ввезення та вивезення зброi бойових припасiв iноземцями

iноземцi мають право на придбання цивiльноi зброi бойових припасiв за дозволами, що видаються органами внутрiшнiх справ на пiдставi клопотань дипломатичних представництв або консульських установ держав, громадянами яких вони i, а також мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчоi влади Украiни за умови вивезення такоi зброi з Украiни не пiзнiше нiж через 5 днiв пiсля ii придбання.

iноземцi, якi отримали посвiдки на постiйне проживання в Украiнi, мають право на придбання зброi в порядку, встановленому для громадян Украiни.

Мисливська та спортивна зброя може ввозитися iноземцями в Украiну за наявностi вiдповiдного дозволу органiв внутрiшнiх справ та угоди про полювання, укладеноi з мисливськими господарствами або запрошення мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчоi влади для участi у спортивних змаганнях.

Мiнiстерства, iншi центральнi органи виконавчоi влади, що запрошують iноземцiв для участi в полюваннi чи спортивних змаганнях, зобов'язанi забезпечити надiйне зберiгання зброi та бойових припасiв, що ввозяться.

Така зброя повинна бути вивезена з Украiни в термiн, встановлений зазначеною угодою чи запрошенням.

Порушення термiну вивезення iноземцями зброi з Украiни тягне за собою конфiскацiю зброi та бойових припасiв до неi в порядку, встановленому законодавством Украiни.

Забороняiться ввезення на територiю Украiни та використання всiх видiв, типiв i моделей зброi iноземцями для забезпечення особистоi безпеки, захисту життя i здоров'я iнших громадян, iх власностi, супроводження вантажiв та для iнших цiлей, не передбачених цiiю статтею, якщо це не передбачено мiжнародними договорами Украiни, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою Украiни та законодавством Украiни.

Стаття 1З. Дозвiл на зброю

Право на придбання зброi суб'iкти, зазначенi в статтi 9 цього Закону (крiм Збройних Сил Украiни та iнших вiйськових формувань, правоохоронних органiв), набувають пiсля одержання ними дозволу на зброю, що видаiться на кожний ii вид iз зазначенням конкретноi кiлькостi одиниць, у порядку, встановленому Мiнiстерством внутрiшнiх справ Украiни.

Дозвiл на зброю видаiться органами внутрiшнiх справ за мiсцем проживання фiзичноi особи чи за мiсцезнаходженням юридичноi особи протягом одного мiсяця з дня подання необхiдних документiв.

Якщо заявнику вiдмовлено в дозволi на зброю, то в мiсячний термiн вiн маi бути повiдомлений про це з обiрунтуванням пiдстав прийнятого рiшення.

У разi придбання зброi та бойових припасiв з метою iх подальшоi реалiзацii дозволи на ввезення для проведення сертифiкацii (без права реалiзацii) та вивезення за межi Украiни видаються органами внутрiшнiх справ термiном на шiсть мiсяцiв протягом десяти днiв з дня подання необхiдних документiв. Пiсля отримання позитивних результатiв сертифiкацii ввезена зброя може бути реалiзована в загальному порядку. У разi негативних результатiв зброя та бойовi припаси мають бути вивезенi з Украiни в десятиденний термiн з дня отримання результатiв з повiдомленням про це Мiнiстерства внутрiшнiх справ.

Стаття 14. Вiдмова у видачi та анулювання дозволу на зброю

Дозволи на зброю не видаються, а виданi дозволи анулюються за наявностi:

1) довiдки (висновку) медичноi установи про те, що особа за станом здоров'я не може володiти зброiю;

2) рiшення суду про визнання громадянина недiiздатним, обмежено дiiздатним чи безвiсти вiдсутнiм;

3) вiдомостей про систематичнi порушення особою правил обiгу зброi, громадського порядку, перебування на облiку та лiкуваннi вiд алкоголiзму, вживання наркотичних засобiв або психотропних речовин без призначення лiкаря;

4) вироку суду про засудження особи до позбавлення волi;

5) непогашеноi або не знятоi в установленому порядку з особи судимостi за тяжкi злочини, а також злочини, скоiнi iз застосуванням зброi чи вибухових пристроiв;

6) ухвали суду про направлення для вiдбування покарання у виглядi позбавлення волi осiб, умовно засуджених, засуджених з вiдстрочкою виконання вироку або ухвали суду про замiну невiдбутного строку виправних робiт покаранням у виглядi позбавлення волi.

Перелiк захворювань та фiзичних вад, за наявностi яких дозвiл на зброю не видаiться, затверджуiться Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни.

Вiдмову у видачi дозволу чи його анулюваннi може бути оскаржено до суду в установленому законом порядку.

Стаття 15. Продовження термiну дii дозволу на зброю

Продовження термiну дii дозволiв здiйснюiться в порядку, передбаченому для iх видачi.

Пiдставами для вiдмови у продовженнi термiну дii дозволу на зброю можуть бути:

- неподання заявником усiх необхiдних документiв або подання вiдомостей, що не вiдповiдають дiйсностi;

- вiдсутнiсть необхiдних умов для забезпечення виробництва, ремонту, реалiзацii, облiку чи зберiгання зброi i бойових припасiв або незабезпечення цих умов.

Вiдмова в продовженнi термiну дii дозволу може бути оскаржена до суду в установленому законом порядку.

Стаття 16. Зупинення дii дозволу на зброю

У разi порушення кримiнальноi справи щодо особи, яка i власником зброi, ii умовного засудження або засудження до позбавлення волi з вiдстрочкою виконання вироку чи до виправних робiт дiя дозволу на зберiгання i носiння зброi зупиняiться до винесення судом виправдовувального вироку або на перiод iспитового строку, чи на строк вiдстрочки виконання вироку чи виправних робiт.

Особа, щодо якоi було прийнято рiшення про призупинення дii дозволу на зброю, повинна здати дозвiл, зброю та бойовi припаси до неi на тимчасове зберiгання до органу внутрiшнiх справ за мiсцем проживання. У разi ухилення вiд здачi вищезазначених предметiв, останнi можуть бути вилученi у примусовому порядку з дотриманням вимог, встановлених чинним законодавством.

Пiсля усунення пiдстав для призупинення дii дозволу на зброю орган внутрiшнiх справ повертаi зброю, бойовi припаси i дозвiл на зброю власнику.

Зупинення дii дозволу може бути оскаржене до суду в установленому законом порядку.

Стаття 17. Припинення дii дозволу на зброю

Дiя дозволу на зброю припиняiться у разi:

1) закiнчення термiну дii, на який його було видано, у разi непродовження в порядку, встановленому цим Законом;

2) припинення постiйного мiсця проживання власника на територii Украiни;

3) конфiскацii чи оплатного вилучення зброi та бойових припасiв на пiдставi вироку суду або постанови органу, уповноваженого розглядати справи про адмiнiстративнi правопорушення;

4) лiквiдацii пiдприiмства, установи, органiзацii або припинення трудових вiдносин, у зв'язку з якими було видано дозвiл на зброю;

5) смертi власника зброi.

У разi припинення дii дозволу на зброю власник або спадкоiмець зобов'язаний реалiзувати зброю та боiприпаси до неi у визначеному порядку в мiсячний термiн.

При невиконаннi вказаноi вимоги виннi особи несуть вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством.

Припинення дii дозволу може бути оскаржене до суду в установленому законом порядку.

Стаття 18. Реiстрацiя зброi

Придбана зброя реiструiться в день реалiзацii суб'iктами господарювання, що згiдно з отриманою лiцензiiю займаються реалiзацiiю зброi з наступним повiдомленням необхiдних даних органу внутрiшнiх справ у порядку та за формою, встановленими Мiнiстерством внутрiшнiх справ Украiни.

Придбана громадянами зброя пiдлягаi реiстрацii у вiдповiдному органi внутрiшнiх справ у десятиденний термiн з дня ii придбання.

Реiстрацiя i видача дозволу на зберiгання, носiння зброi проводиться у двотижневий термiн з моменту подачi заяви та документiв, якi пiдтверджують законнiсть придбання зброi.

Дозвiл на зброю видаiться на кожну одиницю зброi вiдповiдного виду строком на 3 роки. Заява громадянина про отримання дозволу на кiлька одиниць зброi повинна мiстити обiрунтування такоi необхiдностi.

Якщо цивiльна зброя придбана з метою самозахисту чи занять спортом, то у дозволi на зброю ставляться позначки вiдповiдно "Без права полювання", "Використання тiльки на спортивних спорудах".

Використання холодноi клинковоi мисливськоi зброi здiйснюiться громадянами на пiдставi дозволу на зберiгання та носiння мисливськоi вогнепальноi зброi.

Бойовi припаси до цивiльноi зброi придбаваються громадянами на пiдставi вiдповiдних дозволiв на зберiгання i носiння зброi.

Юридична особа, що придбала службово - штатну зброю, за винятком зброi вiйськових формувань та зброi, придбаноi суб'iктами пiдприiмницькоi дiяльностi для реалiзацii, а також зброi, ввезеноi для проведення сертифiкацii, повинна зареiструвати ii в органах внутрiшнiх справ не пiзнiше десяти днiв з дня придбання вiдповiдно до цiii статтi. Термiн реiстрацii вiдомчоi зброi - три днi з моменту подання необхiдних документiв. До органу внутрiшнiх справ подаiться заява та iншi документи, якi пiдтверджують законнiсть придбання зброi.

Стаття 19. Користування зброiю та ii застосування

Державнi органи, пiдприiмства, установи, органiзацii, посадовi особи та громадяни користуються зброiю вiдповiдно до ii цiльового призначення на пiдставi дозволу на зброю.

Громадяни мають право застосовувати зброю для необхiдноi оборони вiд злочинних та iнших протиправних посягань, затримання злочинцiв та в разi крайньоi необхiдностi у випадках, передбачених статтями 36 i 39 Кримiнального кодексу Украiни.

Зброя застосовуiться громадянами як крайнiй захiд для:

захисту вiд злочинних посягань на життя i здоров'я, житло та майно - своi власне чи iнших громадян;

захисту вiд збройового нападу на примiщення органiзацii, установи чи суб'iкта господарювання, де вони працюють;

затримання особи, яка скоiла злочин i намагаiться втекти або вчинити опiр, з наступною передачею ii працiвникам органiв внутрiшнiх справ;

знешкодження тварин, що загрожують життю чи здоров'ю людей;

для попередження про намiр застосувати зброю (пострiл вгору), а також для подачi сигналу тривоги та виклику допомоги.

Забороняiться застосовувати зброю щодо жiнок з явними ознаками вагiтностi та неповнолiтнiх, крiм випадкiв учинення ними збройного чи групового нападу, а також проти працiвникiв правоохоронних органiв пiд час виконання ними службових обов'язкiв.

Вiдповiдальнiсть за незаконне застосування зброi встановлюiться законодавством Украiни.

При враженнi нападаючого внаслiдок застосування вогнепальноi зброi особа повинна негайно викликати швидку медичну допомогу для пораненого, вжити заходiв щодо забезпечення охорони мiсця подii, сповiстити органи прокуратури та мiлiцii про застосування зброi.

Стаття 20. Носiння i перевезення зброi

Право на винесення зброi i бойових припасiв за межi мiсця iх зберiгання (службового примiщення, квартири, будинку чи iншого примiщення) мають власники або користувачi зброi, якi отримали дозвiл органiв внутрiшнiх справ на ii зберiгання i носiння.

Перевезення зброi, бойових припасiв здiйснюiться за дозволом органiв внутрiшнiх справ. Централiзоване перевезення зброi та бойових припасiв здiйснюiться тiльки в супроводi озброiноi охорони.

Правила перевезення зброi, бойових припасiв визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Правила перевезення i носiння бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi вiйськовослужбовцями i працiвниками органiв внутрiшнiх справ визначаються законодавством Украiни, нормативними актами Кабiнету Мiнiстрiв Украiни, Збройних Сил Украiни, iнших вiйськових формувань i Мiнiстерства внутрiшнiх справ Украiни.

Стаття 21. Зберiгання зброi

Право на зберiгання зброi надаiться фiзичним i юридичним особам, якi отримали у встановленому порядку лiцензii на здiйснення дiяльностi, пов'язаноi з обiгом зброi або дозвiл на зброю i бойовi припаси.

Зброя повинна зберiгатися в умовах, що забезпечують ii збереження та виключають доступ до неi стороннiх осiб.

Для зберiгання службово - штатноi зброi i бойових припасiв, що належать рiзним органiзацiям, дозволяiться створення пунктiв централiзованого зберiгання зброi на базi пiдприiмств, що мають особливi статутнi завдання.

Правила зберiгання службово-штатноi зброi встановлюються Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

До оформлення прийняття спадщини у разi тривалого (бiльше трьох мiсяцiв) вiдрядження проходження вiйськових зборiв чи строковоi служби у Збройних Силах Украiни, а також за наявностi iнших поважних причин з дозволу органу внутрiшнiх справ дозволяiться тимчасове зберiгання зброi без права користування в дорослого члена сiм'i або у близького родича власника зброi за умови дотримання правил ii зберiгання.

Стаття 22. Колекцiонування зброi

Право на колекцiонування зброi надаiться музейним закладам державноi та комунальноi форм власностi для формування культурно-iсторичних колекцiй, вивчення, експонування, проведення науковоi реставрацii. Установам культури для органiзацii теле-, кiнозйомок, юридичним та фiзичним особам, якi ранiше отримали в установленому порядку лiцензiю на виробництво, ремонт чи реалiзацiю зброi, дозвiл на вiдкриття та функцiонування стрiлецьких тирiв, стрiльбищ, мисливських стендiв або дозвiл на зброю.

Стаття 23. Експорт та iмпорт зброi

Експорт та iмпорт бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi i бойових припасiв до неi, а також ii основних частин здiйснюiться за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв Украiни уповноваженими державними органами з додержанням вимог чинного законодавства.

Експорт та iмпорт цивiльноi, службово-штатноi зброi i бойових припасiв до неi здiйснюiться пiсля проведення сертифiкацii зброi за дозволом Мiнiстерства внутрiшнiх справ Украiни пiдприiмствами, органiзацiями, установами i громадянами, що мають лiцензiю на виробництво, ремонт або реалiзацiю цивiльноi зброi та боiприпасiв до неi, дозвiл на вiдкриття та функцiонування стрiлецьких тирiв, стрiльбищ, мисливських стендiв.

Ввезення зброi та бойових припасiв для проведення iх сертифiкацii без права реалiзацii здiйснюiться в порядку, встановленому статтею 13 цього Закону.

Ввезення та вивезення цивiльноi зброi та бойових припасiв до неi громадянами Украiни проводиться в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Ввезення зброi, що належить iноземним юридичним особам, службово - штатноi та бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi iноземними громадянами та посадовими особами здiйснюiться вiдповiдно до укладених мiжнародних договорiв i мiжурядових угод Украiни в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни.

Така зброя повинна бути вивезена з територii Украiни у термiн, встановлений угодою чи запрошенням.

Стаття 24. Транзит зброi

Транзит через територiю Украiни зброi, що належить iноземним юридичним або фiзичним особам, а також iнших вантажiв, що охороняються озброiною охороною iнших держав, здiйснюiться вiдповiдно до укладених мiжнародних договорiв та мiжурядових угод Украiни в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни.

Стаття 25. Облiк зброi

Вся виготовлена в Украiнi зброя, а також зброя, ввезена на ii територiю, пiдлягаi облiковi, який здiйснюiться шляхом збору, систематизацii та реiстрацii вiдомостей про наявнiсть, стан та використання зброi в Украiнi в цiлому.

Система облiку i порядок реiстрацii зброi визначаються цим Законом, нормативно-правовими актами Кабiнету Мiнiстрiв Украiни або уповноваженого ним органу.

В Украiнi ведеться iнформацiйна кулегiльзотека слiдiв, що залишаються на кулях та гiльзах, сертифiкованих видiв i систем зброi. Порядок ведення кулегiльзотеки визначаiться Мiнiстерством внутрiшнiх справ Украiни.

Облiк антикварноi (iсторичноi) зброi в державних закладах культури, музеях вiдомчого пiдпорядкування, приватних колекцiй зброi проводиться на основi вимог формування музейного фонду Украiни"

Стаття 26. Контроль за обiгом зброi

Державний контроль за обiгом зброi та бойових припасiв (за винятком бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi та бойових припасiв до неi) здiйснюiться державними органами, уповноваженими на те чинним законодавством Украiни.

Вказiвки цих органiв та iх посадових осiб у межах iх повноважень з питань дозвiльноi системи щодо зброi i обов'язковими до виконання всiма державними органами, пiдприiмствами, установами, органiзацiями i громадянами.

Контроль за музейною зброiю здiйснюiться вiдповiдно до чинного законодавства.

Роздiл III. Особливостi обiгу вiйськовоi, службово-штатноi та цивiльноi зброi


Стаття 27. Бойова ручна стрiлецька зброя

Обiг бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi та бойових припасiв до неi регулюiться чинним законодавством, нормативно-правовими актами Кабiнету Мiнiстрiв Украiни.

Стаття 28. Службово-штатна зброя

Службово-штатна зброя надаiться в тимчасове користування особовому складовi охорони, працiвникам i посадовим особам державних органiв, пiдприiмств, що мають особливi статутнi завдання чи здiйснюють дiяльнiсть, пов'язану з обiгом зброi, тiльки за наявностi особистого дозволу на зброю виключно для виконання службових повноважень, а також обов'язкiв вiдповiдно до статутних завдань пiдприiмств, установ i органiзацiй.

Видача зброi працiвникам i посадовим особам пiдприiмств, установ i органiзацiй, що мають особливi статутнi завдання, здiйснюiться за рiшенням керiвникiв цих пiдприiмств, установ i органiзацiй та дозволом органiв внутрiшнiх справ пiсля проходження працiвником, посадовою особою спецiального навчання з вивчення матерiально-технiчноi частини зброi, правил поводження з нею та застосування, i за вiдсутностi у них пiдстав для заборони отримання дозволу на зберiгання чи носiння зброi, передбачених статтями 11 i 14 цього Закону.

Такi працiвники мають проходити перiодичну перевiрку на придатнiсть iх до дiй в умовах, пов'язаних iз застосуванням зброi. Змiст програми пiдготовки, навчання i порядок проведення перевiрки затверджуються Мiнiстерством внутрiшнiх справ Украiни.

Працiвниками охорони - користувачами службово-штатноi зброi можуть бути особи, вiком вiд 18 рокiв до 60 рокiв.

Перелiк осiб, яким за видом дiяльностi надаiться право на зберiгання i носiння службово-штатноi зброi, встановлюiться законодавством Украiни.

Особливостi видачi службово-штатноi зброi окремим категорiям посадових осiб установлюються законодавством Украiни.

Особистi дозволи на зберiгання i носiння службово-штатноi зброi видаються органами внутрiшнiх справ на пiдставi подання керiвникiв державних органiв, пiдприiмств, установ i органiзацiй, що мають особливi статутнi завдання, в порядку, встановленому нормативними актами Мiнiстерства внутрiшнiх справ Украiни.

Порядок i умови видачi дозволiв на службово-штатну зброю встановлюються Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни чи уповноваженим ним органом.

Вся службово - штатна зброя повинна мати вiдповiдне маркування. Порядок маркування встановлюiться Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Стаття 29. Нагородна зброя

Нагородна зброя - це бойова ручна стрiлецька короткоствольна неавтоматична вогнепальна нарiзна зброя, мисливська гладкоствольна та холодна зброя, що передаiться в порядку заохочення в довiчне володiння i користування офiцерам, генералам, адмiралам Збройних Сил Украiни, iнших вiйськових формувань, утворених вiдповiдно до законодавства, особам начальницького складу Мiнiстерства внутрiшнiх справ Украiни, а також державним службовцям, якi мають офiцерське звання. У разi припинення права володiння i користування такою зброiю у випадках, передбачених статтею 17 цього Закону, вона повертаiться органовi, що ii видав, або здаiться до органу внутрiшнiх справ за мiсцем постiйного проживання. Пiсля смертi нагородженого нагородна зброя передаiться спадкоiмцями до органу внутрiшнiх справ за мiсцем проживання для подальшого розгляду мiжвiдомчою спецiалiзованою експертною комiсiiю, яка приймаi рiшення про передачу зброi до музейних закладiв державноi та комунальноi форм власностi.

Нагородження осiб здiйснюiться за особистi заслуги в забезпеченнi обороноздатностi Украiни, недоторканностi ii державного кордону, пiдтримцi високоi бойовоi готовностi вiйськ, змiцненнi нацiональноi безпеки, боротьбi зi злочиннiстю, захистi конституцiйних прав i свобод громадян, за бездоганну багаторiчну службу, зразкове виконання вiйськового та службового обов'язку, виявленi при цьому честь i звитягу на пiдставi Указу Президента Украiни або наказiв мiнiстра оборони Украiни, мiнiстра внутрiшнiх справ Украiни керiвникiв iнших центральних органiв виконавчоi влади, якi мають у своiму пiдпорядкуваннi вiйськовi формування.

Нагородна зброя реiструiться в органах внутрiшнiх справ за мiсцем проживання нагородженого i зберiгаiться в порядку, встановленому нормативними актами Кабiнету Мiнiстрiв Украiни чи уповноваженого ним органу.

Особи, нагородженi зброiю, мають право на ii зберiгання, носiння i користування.

Стаття 30. Колекцiйна зброя

Колекцiйна зброя - це зброя, зразки, якоi спецiально вiдбираються та об'iднуються за класифiкацiйними властивостями еволюцiйних, художньо-стильових, меморiальних характеристик для формування культурно-iсторичних колекцiй.

Колекцiйною може бути як антикварна (iсторична), так i сучасна зброя.

Вогнепальна колекцiйна зброя, яка використовуiться пiд час експонування в музейних експозицiях, пiд час теле-, кiнозйомок, повинна бути приведена в стан, що виключаi можливiсть ii миттiвого застосування.

Вогнепальна зброя i бойовi припаси, що використовуються як експонати на виставках, а також зареiстрована зброя, що зберiгаiться вiдповiдно до вимог чинного законодавства, не потребують приведення iх у непридатний до стрiльби стан.

Стаття 31. Спортивна зброя

Спортивна зброя - вид цивiльноi зброi, що вiдповiдаi стандартам мiжнародних чи нацiональних спортивних федерацiй i призначаiться для проведення спортивних змагань та пiдготовки спортсменiв i виконання ними квалiфiкацiйних нормативiв.

Стаття 32. Мисливська зброя

Мисливська зброя - вид цивiльноi зброi, (мисливськi карабiни, гладкоствольнi рушницi, гладкоствольнi рушницi iз свердловиною "парадокс" з нарiзами 100 - 140 мм на початку або в кiнцi ствола, мисливськi рушницi iз свердловиною "сюпра", комбiнованi рушницi, що мають нарiвнi з гладкими i нарiзнi стволи та мисливськi малокалiбернi гвинтiвки), яка використовуiться громадянами, пiдприiмствами i органiзацiями всiх форм власностi для промислового, спортивного та любительського полювання.

Мисливськi гладкоствольнi рушницi можуть також використовуватися як спортивна зброя та для охоронноi дiяльностi.

Стаття 33. Зброя самооборони

Зброя самооборони - це вид цивiльноi зброi, яка за своiми конструктивними та тактико-технiчними даними може використовуватись для самозахисту, захисту iнших громадян, майна тощо вiд злочинних та iнших протиправних посягань. До неi належать:

газовi пiстолети i револьвери калiбру до 12 мм, патрони до яких зарядженi речовинами сльозоточивоi та дратiвноi дii. Для зарядження зазначеноi зброi самооборони допускаються рецептури, розробленi на основi речовин сльозоточивоi та дратiвноi дii, якi пройшли токсиколого-гiгiiнiчнi випробування i вiдповiдають вимогам Мiнiстерства охорони здоров'я Украiни;

пiстолети i револьвери вiтчизняного виробництва калiбру до 12 мм, патрони до яких спорядженi гумовими або iншими аналогiчними за своiми властивостями метальними снарядами несмертельноi дii, якi пройшли вiдповiдну сертифiкацiю i допущенi до використання.

До зброi самооборони не належать спецiальнi засоби iндивiдуального захисту (упаковки з аерозолями сльозоточивоi та дратiвноi дii - газовi балончики, механiчнi розпилювачi).

Власники зброi самооборони зобов'язанi один раз на три роки з метою перевiрки наявностi та технiчного стану представити зброю до органу внутрiшнiх справ за мiсцем реiстрацii.

Як зброя самооборони може використовуватися мисливська гладкоствольна зброя.

Роздiл IV. Особливостi реалiзацii та припинення прав, пов'язаних з володiнням зброiю та боiприпасами, а також здiйснення дiяльностi, пов'язаноi з обiгом зброi


Стаття 34. Права i обов'язки власникiв зброi

Юридичнi та фiзичнi особи, що придбали зброю та бойовi припаси у власнiсть або набули ii в повне господарське вiдання, мають право:

- володiти, користуватися та розпоряджатися ними з додержанням положень цього Закону;

- передавати зброю на тимчасове зберiгання та користування iншим особам у порядку, встановленому цим Законом та iншими нормативно-правовими актами;

- на компенсацiю вартостi зброi i боiприпасiв у разi iх оплатного вилучення або добровiльноi здачi.

Власники зброi зобов'язанi додержуватися правил, встановлених чинним законодавством щодо обiгу зброi, зокрема:

- реiструвати та перереiстровувати належну iм на законних пiдставах зброю;

- своiчасно вносити плату за видачу дозволу на зброю та перереiстрацiю зброi, сплачувати щорiчний податок на зброю;

- своiчасно повiдомляти органи внутрiшнiх справ про реалiзацiю зброi та знiмати реалiзовану зброю з облiку в порядку, встановленому Мiнiстерством внутрiшнiх справ Украiни;

- забезпечувати збереження зброi i бойових припасiв;

- користуватися зброiю вiдповiдно до ii цiльового призначення;

- вести облiк придбаноi вiдомчоi зброi та бойових припасiв;

- юридичнi особи - забезпечувати безперешкодний прохiд i допуск до зброi працiвникiв, що здiйснюють державний контроль за обiгом зброi, на територiю пiдконтрольних об'iктiв i мiсць зберiгання зброi, а також надавати iм необхiдну документацiю;

- фiзичнi особи - своiчасно доставляти вогнепальну зброю до органу внутрiшнiх справ за мiсцем реiстрацii для перевiрки ii наявностi та огляду технiчного стану;

- на вимогу органiв внутрiшнiх справ пред'являти зброю, дозвiл на зброю та iншi документи для контролю;

- негайно повiдомляти органи внутрiшнiх справ про втрату або викрадення зброi, боiприпасiв та дозволу на зброю, а також про змiну мiсця проживання, прiзвища;

- мати при собi дозвiл на зброю у разi ii носiння чи транспортування;

- кожнi п'ять рокiв проводити вiдстрiл i передавати до державноi кулегiльзотеки кулi та гiльзи, вiдстрiлянi з вогнепальноi нарiзноi зброi, у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни, або уповноваженим ним органом.

Стаття 35. Права i обов'язки користувачiв зброi

Користувачi зброi мають право:

- володiти i користуватися зброiю вiдповiдно до чинного законодавства;

- застосовувати зброю в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Користувачi зброi зобов'язанi:

- дотримуватись встановленого порядку поводження зi зброiю та бойовими припасами;

- забезпечувати безперешкодний прохiд та доступ до зброi працiвникiв, що здiйснюють державний контроль за обiгом зброi, на територii пiдконтрольних об'iктiв i мiсць зберiгання зброi, а також надавати iм необхiдну документацiю;

- на вимогу органiв внутрiшнiх справ пред'являти зброю, дозвiл на зброю та iншi документи для перевiрки.

Стаття 36. Особливостi укладення цивiльно-правових угод щодо зброi

Власники зброi та бойових припасiв можуть укладати щодо них цивiльно-правовi угоди тiльки з особами, якi мають дозволи на зброю чи на придбання зброi та боiприпасiв або лiцензiю на виробництво, ремонт та реалiзацiю цивiльноi, службово-штатноi зброi i бойових припасiв, дозвiл на вiдкриття та функцiонування стрiлецьких тирiв, стрiльбищ, мисливських стендiв, виставок сучасноi та антикварноi (iсторичноi) зброi.

Стаття 37. Спадкування зброi

Спадкування зброi здiйснюiться за умови одержання спадкоiмцем дозволу або лiцензii, передбачених статтями 13 та 36 цього Закону, у порядку, встановленому чинним законодавством.

У разi вiдсутностi серед спадкоiмцiв осiб, якi мають або можуть мати право на придбання зброi, або iх вiдмови мати у власностi зброю, остання разом з бойовими припасами протягом 10 - денного термiну повинна бути здана до органу внутрiшнiх справ на зберiгання, а в 30 - денний термiн пiсля отримання свiдоцтва про право на спадщину бути направлена спадкоiмцем на реалiзацiю або вiдчужена особi, що маi вiдповiдний дозвiл або лiцензiю. У такий же термiн спадкоiмець, що маi право i бажання придбати зброю, повинен подати заяву про ii переоформлення на своi iм'я.

Стаття 38. Права та обов'язки виробникiв зброi та бойових припасiв

Виробники зброi та бойових припасiв мають право:

- власностi або повного господарського вiдання на виготовлену зброю та бойовi припаси, а також на прибутки вiд iх реалiзацii;

- виготовляти зброю i бойовi припаси вiдповiдно до виданоi лiцензii та реалiзовувати iх замовникам;

- здiйснювати конструктивнi розробки i випробовувати виготовлену зброю i бойовi припаси в порядку, встановленому чинним законодавством.

Виробники зброi i бойових припасiв зобов'язанi:

- додержуватися правил, встановлених чинним законодавством щодо виготовлення зброi та бойових припасiв;

- забезпечувати вiдповiднiсть виготовленоi зброi та бойових припасiв державним стандартам;

- засвiдчувати виготовлену зброю маркiрувальними позначками i облiковими номерами, а бойовi припаси - маркiрувальними позначками;

- вести облiк виготовленоi зброi та бойових припасiв;

- забезпечувати збереження виготовленоi зброi, запасних частин, деталей до неi, бойових припасiв та iх компонентiв;

- своiчасно проводити сертифiкацiю вироблюваноi зброi та бойових припасiв.

Виробники зброi та бойових припасiв мають право:

власностi або повного господарського вiдання на виготовлену зброю, бойовi припаси, а також на прибутки вiд iх реалiзацii;

виготовляти зброю, бойовi припаси вiдповiдно до виданоi лiцензii та продавати iх замовникам;

здiйснювати конструкторськi розробки i випробовувати виготовлену зброю, бойовi припаси в порядку, встановленому законодавством Украiни.

Виробники зброi, бойових припасiв i патронiв зобов'язанi:

забезпечувати вiдповiднiсть виготовленоi зброi, бойових припасiв державним стандартам;

засвiдчувати виготовлену зброю маркувальними позначками i облiковими номерами, а бойовi припаси - маркувальними позначками;

вести облiк виготовленоi зброi та бойових припасiв;

забезпечувати збереження виготовленоi зброi, запасних частин до неi, бойових припасiв i компонентiв бойових припасiв;

мати сертифiкати на всi види зброi та бойовi припаси, що виготовляються;

проводити вiдстрiл i передавати до державноi кулегiльзотеки кулi та гiльзи, вiдстрiлянi з виготовленоi вогнепальноi нарiзноi зброi, у порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни, або уповноваженим ним органом;

продавати в установленому порядку виготовлену зброю та бойовi припаси.

Стаття 39. Права i обов'язки суб'iктiв, якi здiйснюють реалiзацiю зброi та бойовi припасiв

Реалiзацiя антикварноi (iсторичноi) зброi проводиться на пiдставi державноi експертизи, проведеноi закладами культури у порядку визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Суб'iкти господарювання, якi здiйснюють реалiзацiю зброi та бойових припасiв згiдно з отриманими лiцензiями, мають право:

- здiйснювати всi види оптовоi, роздрiбноi та комiсiйноi торгiвлi зброiю та бойовими припасами;

- укладати в установленому порядку цивiльно-правовi угоди з виробниками та власниками зброi i бойових припасiв;

- здiйснювати експортно-iмпортнi операцii вiдповiдно до вимог чинного законодавства;

- учиняти iншi дii, не забороненi чинним законодавством.

Суб'iкти господарськоi дiяльностi, якi вiдповiдно до лiцензiй здiйснюють реалiзацiю зброi та бойових припасiв, зобов'язанi:

- дотримуватися правил, встановлених чинним законодавством щодо реалiзацii зброi та бойових припасiв;

- реалiзовувати тiльки сертифiкованi види вогнепальноi зброi та бойових припасiв;

- реалiзовувати зброю та бойовi припаси особам, що мають вiдповiдний дозвiл на зброю;

- вести облiк придбаноi для реалiзацii та реалiзованоi зброi та бойових припасiв i подавати органам внутрiшнiх справ вiдомостi про реалiзовану зброю i осiб, що ii придбали, у порядку та за формою, встановленими Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом;

- забезпечувати зберiгання зброi та боiприпасiв у порядку, визначеному статтею 21 цього Закону:

- проводити вiдстрiл i передавати до державноi кулегiльзотеки кулi та гiльзи, вiдстрiлянi з вогнепальноi нарiзноi зброi, що продаiться ними, в порядку, визначеному Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни, або уповноваженим ним органом.

Забороняiться продаж зброi юридичним i фiзичним особам, якi не пред'явили дозволу на придбання вiдповiдного виду зброi, а також бойових припасiв без наявностi дозволу на придбання зброi чи ii зберiгання i носiння, не вiдстрiляноi в установленому порядку зброi та за вiдсутностi сертифiката вiдповiдностi на кожний вид зброi.

Стаття 40. Основнi умови отримання лiцензii на здiйснення дiяльностi, пов'язаноi з обiгом зброi та боiприпасiв

Лiцензii на виробництво, ремонт i реалiзацiю зброi, ii вузлiв, частин, бойових припасiв до зброi, крiм бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi та бойових припасiв до неi, здiйснення iншоi дiяльностi, пов'язаноi з обiгом зброi, видаються Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженими ним органом за заявою суб'iкта господарювання. Заявники зобов'язанi подати установчi документи, а також iншi документи, передбаченi чинним законодавством Украiни.

Рiшення про видачу лiцензii або про вiдмову в ii видачi приймаiться в термiн не бiльш як 30 днiв з дня одержання заяви та необхiдних документiв. Лiцензiя на здiйснення певного виду дiяльностi, пов'язаного з обiгом зброi, видаiться на строк не менше нiж три роки. У разi закiнчення строку дii лiцензii, суб'iкт господарювання повинен отримати нову лiцензiю в порядку, встановленому чинним законодавством Украiни.

Стаття 41. Пiдстави для вiдмови у видачi лiцензii

Пiдставами для вiдмови у видачi лiцензii, а також продовження термiну ii дii можуть бути:

а) неподання заявником усiх необхiдних документiв або подання ним вiдомостей, що не вiдповiдають дiйсностi;

б) вiдсутнiсть необхiдних умов для забезпечення виробництва, ремонту, реалiзацii, зберiгання та облiку зброi i бойових припасiв або незабезпечення цих умов.

Стаття 42. Зупинення дii лiцензii

Зупинення дii лiцензii на виробництво, ремонт i реалiзацiю зброi, ii вузлiв, частин, бойових припасiв до зброi, крiм бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi та бойових припасiв до неi, здiйснюiться органами, що iх видали, у разi виявлення порушень, що виключають можливiсть здiйснення вiдповiдного виду дiяльностi, на перiод до iх усунення.

У випадку, якщо виявленi порушення i пiдставою до анулювання лiцензii, дiя останньоi призупиняiться до остаточного вирiшення питання про анулювання лiцензii.

У разi зупинення дii лiцензii i до прийняття остаточного рiшення про анулювання чи продовження дii лiцензii особа, щодо якоi воно було прийняте, у 10 - денний термiн з дня зупинення дii лiцензii повинна передати наявну в неi зброю та боiприпаси на зберiгання чи реалiзацiю iншiй особi, що маi на це право, або до органу внутрiшнiх справ.

Рiшення про призупинення дii лiцензii може бути прийняте не пiзнiше нiж через 10 днiв з моменту виявлення порушення.

Зупинення дii лiцензii може бути оскаржене до суду в установленому законом порядку.

Стаття 43. Анулювання лiцензii

Анулювання лiцензii на виробництво, ремонт i реалiзацiю зброi, ii вузлiв та частин, бойових припасiв до зброi, крiм бойовоi ручноi стрiлецькоi зброi та бойових припасiв до неi можливо за умови:

а) добровiльноi вiдмови вiд лiцензii або дозволу;

б) лiквiдацii вiдповiдного пiдприiмства, установи або органiзацii;

в) систематичного (бiльше двох разiв протягом року) невиконання у встановлений термiн письмового попередження про усунення порушень законодавства, зробленого органом, яким видана лiцензiя, або одноразового грубого порушення, яке призвело або створило реальну загрозу втрати зброi чи порушення ii облiку;

г) виникнення обставин, передбачених статтею 41 цього Закону.

Рiшення про анулювання лiцензii маi бути прийняте у 30 - денний термiн з моменту виявлення порушення.

Рiшення про анулювання лiцензii може бути оскаржене до суду в установленому законом порядку.

Стаття 44. Вилучення зброi та бойових припасiв

Зброя та бойовi припаси вилучаються за рiшенням органу, що видав лiцензiю на здiйснення господарськоi дiяльностi, пов'язаноi з обiгом зброi, бойових припасiв або дозвiл на зберiгання зброi, чи iнших уповноважених на це органiв у разi:

а) вiдсутностi лiцензii на виробництво, ремонт, реалiзацiю зброi i бойових припасiв, здiйснення iнших видiв дiяльностi, пов'язаних iз обiгом зброi або дозволу на зброю;

б) притягнення до адмiнiстративноi чи кримiнальноi вiдповiдальностi за правопорушення, учиненi iз застосуванням зброi або за порушення правил ii обiгу до прийняття рiшення у встановленому порядку;

в) прийняття рiшення про оплатне вилучення, конфiскацiю чи звернення стягнення на майно в порядку, встановленому чинним законодавством;

г) у випадках, передбачених частиною 2 статтi 16 та частиною 2 статтi 46 цього Закону.

Вилучена зброя та бойовi припаси зберiгаються в органах внутрiшнiх справ до прийняття остаточного рiшення в порядку, передбаченому чинним законодавством.

Вилучення зброi та бойових припасiв здiйснюiться з дотриманням вимог, встановлених Кримiнально-процесуальним, Цивiльно-процесуальним кодексами Украiни, а також Кодексом Украiни про адмiнiстративнi правопорушення.

Порядок реалiзацii вилученоi зброi встановлюiться Кабiнетом Мiнiстрiв Украiни або уповноваженим ним органом.

Роздiл V. Захист прав, вирiшення спорiв та вiдповiдальнiсть за порушення законодавства про зброю


Стаття 45. Недопустимiсть обмеження прав виробникiв, власникiв i користувачiв зброi

Право власностi виробникiв, користувачiв i власникiв зброi може бути обмежене в разi невиконання ними своiх обов'язкiв у випадках, передбачених чинним законодавством Украiни.

Рiшення про вилучення зброi та боiприпасiв, припинення, непродовження, анулювання чи зупинення дii дозволу на зброю, лiцензii на здiйснення дiяльностi, пов'язаноi з обiгом зброi, вiдмову в iх видачi, а також iнше рiшення, що обмежуi права, передбаченi цим Законом, повинно бути письмово оформлене уповноваженим на це органом чи посадовою особою з викладенням мотивiв та пiдстав його прийняття i повiдомлено особi, щодо якоi воно прийняте, протягом 10 днiв з моменту його прийняття. Дане рiшення може бути оскаржено в судi.

Стаття 46. Вiдповiдальнiсть за порушення законодавства про зброю

Особи, виннi в порушеннi порядку обiгу зброi та бойових припасiв, а також у ii розкраданнi, несуть вiдповiдальнiсть згiдно з чинним законодавством Украiни.

Порушення порядку ввезення, термiнiв вивезення зброi та бойових припасiв iноземними юридичними та фiзичними особами, встановлених частиною 3 статтi 12 та частиною 8 статтi 23 цього Закону, а також порушення ними правил iх обiгу на територii Украiни тягне за собою адмiнiстративну вiдповiдальнiсть порушника i вилучення зброi та бойових припасiв у порядку, встановленому чинним законодавством Украiни.

Роздiл VI. Дiя мiжнародних договорiв


Стаття 47. Дiя мiжнародних договорiв

Якщо мiжнародним договором Украiни, ратифiкованим у встановленому порядку, визначенi iншi правила обiгу зброi, нiж тi, що передбаченi цим Законом, застосовуються норми мiжнародного договору Украiни.

Роздiл VII. Заключнi положення

I. Закон набираi чинностi з моменту його опублiкування.

II. Кабiнетовi Мiнiстрiв Украiни у шестимiсячний строк:

подати до Верховноi Ради Украiни пропозицii щодо внесення змiн i доповнень до чинного законодавства Украiни для приведення його у вiдповiднiсть до цього Закону;

привести у вiдповiднiсть до цього Закону ранiше прийнятi рiшення Кабiнету Мiнiстрiв Украiни, якi не вiдповiдають його вимогам, та прийняти необхiднi рiшення на його виконання;

забезпечити перегляд i скасування мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчоi влади нормативно-правових актiв, що не вiдповiдають цьому Законовi, а також прийняття ними вiдомчих нормативних актiв щодо його реалiзацii.

III. Установити, що ранiше виданi дозволи на придбання, зберiгання та носiння вогнепальноi зброi, лiцензii на виробництво, ремонт та реалiзацiю зброi зберiгають чиннiсть до закiнчення термiну iх дii.

____________


LVital

😊

А проблемы газа мы продолжаем обсуждать здесь: http://guns.allzip.org/topic/37/111739.html

Aliluya

А при чем здесь газ?

AIR-Hammer

LVital
Вроде не приняли. Но проект уже принят за основу.
Что такое пневма - толком так и не расписано, фигурируют только 7,5дж и ни слова о калибре, что есть гут!

Если такой закон примут ,то будет как у нас ,4.5мм 7.5дж свободно а дальше по разрешению,а если про стволы еще и не говорили, то будет 7.5дж на любых калибрах влоть до 9мм свободно а выше 7.5дж уже по разрешению,похоже что "гут" тут в том ,что купив винт с большим калибром например 7.5 дж 5.5мм его можно востановить до нормальной мощьности?так чтоли?

ИЖ-60

Да. Именно так. О калибрах ничего не написано.
Вот и полезная дирочка. 😛
Не все так и плохо пока 😊

Dingo

Уважаемые господа украинские айрганнеры! Я с огромным уваженим отношусь к братскому народу Украины, но это российский сайт и русскоязычный форум. И вывешивание здесь целых "простыней" на украинском мне кажется не совсем уместным. Если есть желание цитировать законы или другие нормативные документы Незалежной - пожалуйста делайте это в русском переводе. Думаю, что большинство посетителей меня поддержат.

С Новым Годом, коллеги! Всего самого хорошего.

mald

ИЖ-60:
Дырочку оставят до поры до времени. А вот когда народ накупит пневмы в интересных калибрах - тогда примут поправочки к Закону.
Посмотрите, они даже налогообложение владельцев предусмотрели. Так что дойка будет вводиться поэтапно. Вы не пробовали пройти всю разрешительную процедуру? будете приятно удивлены....

ИЖ-60

Неа. В разрешиловку не ходил. Пока нет потребности.
Ну а дойка не дойка....
Думаю не обеднею.

ИЖ-60

to Dingo
Уважаемый аирганер.
Я к Вам тоже с уважением отношусь но если Вас это не касаеться зачем в этот топик вообще заходить!!!!!
Может нам на Росийском сайте нельзя догавариваться и о встречах в Украине поскольку это Росийский сайт?!?!?!!?!?!?